Profesjonell behandling av hull i tennene i Oslo sentrum

Med rask behandling av karies kan sykdommen stoppes før det blir hull i tennene.

Hull i tennene oppstår som følge av syre fra bakterier som skader tennene. Da må vi rense området som er angrepet og eventuelt legge inn en fylling.

Når tennene blir skadet som følge av bakterier må det behandles. Selve stedet der skaden oppstår kan se ut som et hull. Vanligvis kaller vi dette for hull i tennene eller tannråte.

Slik oppstår hull i tennene

Hull i tennene (karies) skyldes bakterier som finnes i munnen hos alle mennesker. Bakteriene danner et plakk på tennene, nærmest som en «film» hvor bakteriene lever beskyttet, gjerne på steder med ujevn overflate og områder med mangelfull rengjøring. Selve plakket består av mikroorganismer fra bakteriene vi har i munnen blandet med partikler fra spyttet og maten vi spiser.

Når bakteriene bryter ned karbohydrater produserer de også syre. Denne syren bryter ned tannemaljen slik at kalken blir borte. Dette skjer hver gang vi spiser. Hvis syrebelastningen blir for stor dannes det karies.

Behandling av hull i tennene

Karies betyr ikke nødvendigvis at du får hull i tennene. Hvis det oppdages tidlig kan du stanse utviklingen med å pusse tennene ekstra godt, unngå sukkerholdig mat og drikke og skylle med fluor.  

Hvis deler av tannen er ødelagt av kariesangrep må vi fjerne det tannvevet som er ødelagt og legge inn en fylling (link til vår side Fylling). Fyllingen gjenskaper tannens form og funksjon i tillegg til å hindre at hullet blir enda større. Du kan velge mellom forskjellige typer fyllinger ut fra hva som egner seg best i det enkelte tilfelle.

Noen ganger er tannen så ødelagt at vi må lage en krone.

Usynlig tannfylling

Kompositt er den vanligste fyllingen. Det tannfargede plastmateriale inneholder små porselenskorn som gjør at plastens egenskaper blir bedre. I tillegg gir det økt slitestyrke. Siden porselenet finnes i mange fargevarianter finner vi en fargenyanse som ligger svært nær din naturlige tannfarge. Det betyr at fyllingen knapt blir synlig.

Slik unngår du hull i tennene

Du har store muligheter til å unngå karies hvis du følger noen enkle råd:

  • Puss tennene med fluortannkrem morgen og kveld
  • Bruk tanntråd, tannpirker eller mellombørste hver dag
  • Spis til faste måltider og unngå småspising
  • Reduser inntaket av sukkerholdig mat og drikke

Tegn på hull i tennene

Du merker ikke nødvendigvis at du har hull i tennene, men hvis hullet er stort kan du få tannverk eller ising i tennene. Det merkes gjerne spesielt hvis du veksler mellom varm og kald mat eller drikke, eller når du tygger.

Over tid kan kariesskaden føre til betennelse i tannmargen (pulpitt) som gir en intens, bankende smerte. Derfor er det viktig at du kontakter oss raskt hvis du har mistanke om hull i tennene, slik at vi kan rense tannen og eventuelt legge inn en fylling.

Ofte kan du se selve hullet i tannen som en brun misfarging på emaljen.

Pris på behandling av hull i tennene
Kostnadene ved å behandle hull i tennene varier ut fra hvor alvorlig kariesangrepet er og hva som må gjøres.

Se prislisten vår her

Støtte ved behandling av hull i tennene

Alle barn i Norge får gratis tannbehandling av det offentlige. Voksne må i utgangspunktet betale selv, men det finnes unntak. Det er tannlegen eller tannpleieren som vurderer om du kommer innunder noen av unntakene og dermed har krav på støtte fra Helfo hvis du må få behandling for hull i tennene.

Her kan du se hvem som har rett til stønad ved tannbehandling.

Har du spørsmål om hull i tennene?
Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.