Bred erfaring med skallfasetter – Oslo sentrum

Skallfasetter ser naturlig ut og verken krever lang eller omfattende behandling

En skallfasett er et veldig tynt «skall» som kan festes utenpå tannen hvis den er skadet eller misfarget. Du kan også bruke skallfasett hvis du har en tann med uønsket form eller et stort mellomrom mellom to tenner.

Stadig flere benytter seg av muligheten for å bruke skallfasetter. Det er ikke så rart, siden skallfasetter ser naturlig ut og verken krever lang eller omfattende behandling. I dag er skallfasetter en vanlig form for kosmetisk tannpleie.

Skallfasetter kalles også porselensfasader, porselensfinér og porselensfasetter. Den naturlige årsaken til disse navnene er at skallfasettene lages av tynt porselen. Selv om de ikke er mer enn 0,3 til 0,5 mm tykke er de svært sterke.

Hvem kan bruke skallfasetter?

Skallfasetter kan være en god løsning i de fleste tilfeller hvor du ikke er komfortabel med utseendet på en eller flere tenner. Med skallfasetter kan du blant annet

 • få lukket små mellomrom
 • dekke misfarginger og fyllinger
 • gjøre gule tenner lysere
 • rette krokete eller skjeve tenner

Slik lager og tilpasser vi skallfasetten  

For at resultatet skal bli best mulig blir alle skallfasetter formet for hånd slik at det passer nøyaktig til overflaten av tannen den skal festes på. Det er dette tidkrevende arbeidet som sørger for at du får tennene fremstår som pene og jevne.

Når du er hos oss første gangen tar vi avstøp av (?) formen på tannen som skal dekkes og finner riktig farge. Før du kommer til oss neste gang blir skallfasetten formet etter tannen. Neste gang du kommer til oss prøver vi skallfasetten og sammen diskuterer vi om det er riktig form og fargen, og sjekker at den ikke føles feil eller vond. Når du er fornøyd limer vi skallfasetten på selve tannen.

Vi har bred erfaring med skallfasetter slik at du kan være trygg på et bra resultat.

Rengjøring av tenner med skallfasett

Du behøver ikke gjøre noe spesielt selv om du har skallfasett, men fortsette å pusse tennene godt å ha en god munnhygiene. Det er viktig at du er nøye med rengjøringen så det ikke oppstår komplikasjoner som tannkjøttbetennelse (link til vår egen side om tannkjøttbetennelse) eller hull i tennene (link til vår egen side om hull i tennene). Du bør også gå til regelmessig undersøkelse hos tannlegen for å sjekke at skallfasetten sitter som den skal.   

Hvor ofte må jeg bytte skallfasett?

Hvis du har god munnhygiene kan skallfasetten vare i mange år. Årsaken er at porselenet har egenskaper som er veldig lik den naturlige tannemaljen som er på oversiden av tennene våre. Dermed blir skallfasetten nesten som et nytt, ekstra lag med emalje.

Ulemper med skallfasetter

For de aller fleste er det uproblematisk å ha skallfasetter, men det er enkelte forhold som kan påvirke levetiden. Noen ganger oppstår det problemer:

 • Skallfasetten brekker
  • Ved tygging kan en fasett bli utsatt for store krefter. Hvis belastningen på skallfasetten over tid er feil kan det føre til at porselenet til slutt brekker.
 • Karies i den underliggende tannen
  • Det kan ikke bli hull i skallfasetten, men det kan oppstå hull i tannen nedenfor der fasetten sitter. Hvis hullet er stort må vi lage en ny fasett eller sette på en krone. Et lite hull reparerer vi med en fylling.
 • Skallfasetten løsner
  • En sjelden gang løsner skallfasetten. Vanligvis kan den limes på plass igjen. Hvis du har en skallfasett som løsner er det derfor viktig at du tar vare på den og tar den med deg til oss så raskt som mulig.

Hvis du har en tann som er veldig redusert anbefaler vi ikke å sette på en skallfasett. Da kan en krone  være en bedre løsning.

Dette koster en skallfasett

Siden hver skallfasett må lages individuelt er det ulikt hvor lang tid det tar ut fra hvor komplisert arbeidet er. Derfor vil prisene variere noe.

Sjekk prisene våre her

Har du spørsmål om skallfasetter?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.