Tannregulering for barn og voksne - Oslo sentrum

Vi tilbyr uforpliktende konsultasjon for å vurdere tannregulering

Tenner som står feil kan føre til store problemer som feilbelastning i kjeveleddet og skader på tennene. Derfor kan du få støtte fra helsevesenet når du eller barnet ditt har behov for tannregulering.

Mange barn og unge får tannregulering, men også stadig flere voksne ser nytten av å regulere tennene. Feil tannstilling kan på sikt gi store problemer i kjeveleddet. Tenner som står riktig er også lettere å rengjøre.

Det er tannlegen eller tannpleieren som vurderer om det er nødvendig med tannregulering. Hvis de anbefaler tannregulering henviser de videre til en kjeveortoped. Det er kjeveortopeden som avgjør om det er behov for behandling og eventuelt hvilken type behandling.

Hvorfor tannregulering?

Formålet med tannregulering (kjeveortopedi) er vanligvis å endre sambittet og tannstillingen slik at funksjonen blir bedre. Ved å redusere et overbitt reduseres også faren for skade på selve fortennene. Hvis bittet er åpent kan tannregulering bidra til bedre bite- og tyggefunksjon. Ved store luker eller tap av tenner i fronten kan luken tettes ved hjelp av tannregulering.

Noen ønsker tannregulering av kosmetiske årsaker, for eksempel fordi tennene står skjevt.  

Pris på tannregulering

Siden prisen på tannregulering er avhengig av hvor omfattende behandlingen er kan prisen variere fra 15.000 kroner til 60.000 eller mer.  For mange er dette mye penger. Derfor får barn og unge støtte fra helsevesenet når de trenger tannregulering. I enkelte tilfelle kan du som voksen også få støtte hvis du har behov for tannregulering.

Kom gjerne til oss for en uforpliktende konsultasjon.

Støtte ved tannregulering for barn

Barn og unge under 20 år som trenger tannregulering kan få dekket opptil 100 prosent fra Helfo. Det er type behandling som avgjør hvor mye som dekkes.

Søskenmoderasjon ved tannregulering

Hvis flere enn ett barn i familien har behov for tannregulering kan dere ha krav på søskenmoderasjon. Derfor er det viktig at du gir beskjed til kjeveortopeden hvis det er flere i søskenflokken.

Støtte ved tannregulering for voksne

I utgangspunktet må du som voksen betale tannreguleringen selv, men det finnes flere unntak som visse sykdommer eller skader.

Sjekk når du kan få støtte til tannregulering som voksen

Hvis du ønsker tannregulering av kosmetiske årsaker må du betale kostnadene selv.

 

Tannregulering for barn

Når barnet skal få tannregulering er det viktig at kjeveortopeden stiller riktig diagnose og gir riktig behandling.

Målet er at tennene står slik at det ikke oppstår skader og plager som følge av bittfeil eller feil tannstilling. Siden det er enklere å holde tennene rene når de står rett, vil tannregulering også bidra til færre hull og tannkjøttsykdommer.

Tannregulering for voksne

Stadig flere voksne ønsker å regulere tennene av kosmetiske årsaker. For noen kan det gi økt trygghet i sosiale sammenhenger. Andre årsaker til å få tannregulering i voksen alder kan være

 • Retting av feil som ikke ble korrigert da man var ung
 • Endring av tannstilling som følge av sykdom
 • Tanntap eller stor tannslitasje

Hvis du får tannregulering som voksen kan du i dag velge en hvit eller gjennomsiktig tannregulering som er mindre synlig enn den tradisjonelle tannreguleringen.

 

Usynlig tannregulering

I dag kan du velge å få en nærmest usynlig tannregulering, og særlig mange voksne foretrekker dette. Du kan velge mellom fast og avtagbar usynlig tannregulering. Begge har sine fordeler og ulemper:

Fast usynlig tannregulering

 • Usynlig
 • Limes på baksiden av tennene
 • Gjør det litt vanskeligere å snakke rent
 • Det er vanskeligere å rense tennene
 • Noe høyere kostnad enn avtagbar regulering

Avtagbar usynlig tannregulering

 • Usynlig
 • Avtagbar
 • Enklere å rengjøre tennene
 • Mindre effektiv ved store bittfeil
 • Noe lavere kostnad enn fast regulering

 

Har du spørsmål om tannregulering?
Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.