• Smalgangen 42b, 0188 Oslo
  • Man - Søn: 09:00 - 21:00
  • kundeservice@grønlandtannlegevakt.no

Tannregulering

Tenner som står feil kan føre til store problemer som feilbelastning i kjeveleddet og skader på tennene. Derfor kan du få støtte fra helsevesenet når du eller barnet ditt har behov for tannregulering. Mange barn og unge får tannregulering, men også stadig flere voksne ser nytten av å regulere tennene. Feil tannstilling kan på sikt gi store problemer i kjeveleddet. Tenner som står riktig er også lettere å rengjøre. Det er tannlegen eller tannpleieren som vurderer om det er nødvendig med tannregulering. Hvis de anbefaler tannregulering henviser de videre til en kjeveortoped. Det er kjeveortopeden som avgjør om det er behov for behandling og eventuelt hvilken type behandling.

 
Hvorfor tannregulering?

Formålet med tannregulering (kjeveortopedi) er vanligvis å endre sambittet og tannstillingen slik at funksjonen blir bedre. Ved å redusere et overbitt reduseres også faren for skade på selve fortennene. Hvis bittet er åpent kan tannregulering bidra til bedre bite- og tyggefunksjon. Ved store luker eller tap av tenner i fronten kan luken tettes ved hjelp av tannregulering. Noen ønsker tannregulering av kosmetiske årsaker, for eksempel fordi tennene står skjevt.

Pris på tannregulering

Siden prisen på tannregulering er avhengig av hvor omfattende behandlingen er kan prisen variere fra 15.000 kroner til 60.000 eller mer.  For mange er dette mye penger. Derfor får barn og unge støtte fra helsevesenet når de trenger tannregulering. I enkelte tilfelle kan du som voksen også få støtte hvis du har behov for tannregulering. Kom gjerne til oss for en uforpliktende konsultasjon.

Støtte ved tannregulering for barn

Barn og unge under 20 år som trenger tannregulering kan få dekket opptil 100 prosent fra Helfo. Det er type behandling som avgjør hvor mye som dekkes.

Søskenmoderasjon ved tannregulering

Hvis flere enn ett barn i familien har behov for tannregulering kan dere ha krav på søskenmoderasjon. Derfor er det viktig at du gir beskjed til kjeveortopeden hvis det er flere i søskenflokken.

Støtte ved tannregulering for voksne

I utgangspunktet må du som voksen betale tannreguleringen selv, men det finnes flere unntak som visse sykdommer eller skader.

Sjekk når du kan få støtte til tannregulering som voksen

Hvis du ønsker tannregulering av kosmetiske årsaker må du betale kostnadene selv.

Tannregulering for barn

Når barnet skal få tannregulering er det viktig at kjeveortopeden stiller riktig diagnose og gir riktig behandling.

Målet er at tennene står slik at det ikke oppstår skader og plager som følge av bittfeil eller feil tannstilling. Siden det er enklere å holde tennene rene når de står rett, vil tannregulering også bidra til færre hull og tannkjøttsykdommer.

Tannregulering for voksne

Stadig flere voksne ønsker å regulere tennene av kosmetiske årsaker. For noen kan det gi økt trygghet i sosiale sammenhenger. Andre årsaker til å få tannregulering i voksen alder kan være

  • Retting av feil som ikke ble korrigert da man var ung
  • Endring av tannstilling som følge av sykdom
  • Tanntap eller stor tannslitasje

Hvis du får tannregulering som voksen kan du i dag velge en hvit eller gjennomsiktig tannregulering som er mindre synlig enn den tradisjonelle tannreguleringen.

 

Usynlig tannregulering

I dag kan du velge å få en nærmest usynlig tannregulering, og særlig mange voksne foretrekker dette. Du kan velge mellom fast og avtagbar usynlig tannregulering. Begge har sine fordeler og ulemper:

Fast usynlig tannregulering

  • Usynlig
  • Limes på baksiden av tennene
  • Gjør det litt vanskeligere å snakke rent
  • Det er vanskeligere å rense tennene
  • Noe høyere kostnad enn avtagbar regulering

Avtagbar usynlig tannregulering

  • Usynlig
  • Avtagbar
  • Enklere å rengjøre tennene
  • Mindre effektiv ved store bittfeil
  • Noe lavere kostnad enn fast regulering

 

Har du spørsmål om tannregulering?
Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.

Read More

Tannbleking

Har tennene dine blitt misfarget og gule? Da skal det mer til enn en god tannpuss. Vi tilbyr profesjonell tannbleking slik at du får hvitere tenner på en trygg måte. Mange opplever at de etter hvert får gulere tenner. Det kan skyldes røyking / snus, sterkt krydret mat eller drikke som kaffe, te og rødvin. Når fargestoffene har satt seg i selve tannen går ikke misfargingen bort, uansett hvor godt du pusser tennene. Det er flere måter å få hvitere tenner på, som laser og tannbleking. Tannbleking er den mest skånsomme metoden. Derfor anbefaler vi tannbleking hvis du ønsker deg hvitere tenner. Vi hjelper deg med tannblekingen slik at du får hvitere tenner på en trygg og effektiv måte.

Hvordan virker tannbleking?

For å bleke tennene bruker vi hydrogenperoksid som trenger gjennom emaljen og dentin (som er innenfor emaljen). Dette fører til at misfargingen brytes ned i mindre deler.

Tannbleking kan utføres på to måter:

  • Hjemme med tilpassede skinner
  • Med laser hos tannlegen


Tannbleking med laser tar et par timer og du ser resultatet med en gang. Ulempene er imidlertid flere, som sterk ising i tennene og at du ikke kan bestemme den nye tannfargen selv. Og viktigst; varigheten er forholdsvis kort. Derfor anbefaler vi heller hjemmebleking ved hjelp av tilpassede skinner.

Tannbleking hjemme

Det er flere fordeler med hjemmebleking i stedet for laser:

  • Du har full kontroll over tannfargen og kan avslutte behandlingen når du er fornøyd. Vanligvis når du ønsket resultat innen 4 – 5 dager.
  • Du får med en fargeskala som du kan bruke til å sammenligne med den opprinnelige tannfargen slik at du bedre ser forskjellen.
  • Når du er ferdig med behandlingen kan du beholde skinnene og bruke dem neste gang du vil bleke tennene. Da trenger du kun å kjøpe blekningsmiddelet.

Slik fungerer hjemmebleking

Først tar vi et avtrykk av tennene dine. Deretter setter vi på to tynne skinner, en oppe og en nede. Vi sjekker at skinnene sitter riktig før tannlegen viser deg hvordan du legger inn geléen (blekningsmiddelet) og hvilke tenner du skal bleke. Siden skinnene skal sitte på 6 – 8 timer av gangen synes de fleste det er best å ha dem på om natten. Det enkleste er å bleke både over- og underkjeven samtidig, men det er også mulig å ta kjevene hver for seg.

Før tannblekingen

Før selve tannblekingen sjekker vi at du ikke har hull i tennene eller skader på tannkjøttet. Dette må i tilfelle behandles først. Kroner og fyllinger kan ikke blekes.

Under behandlingen

For best mulig resultat anbefaler vi at du

  • unngår drikke som kaffe, te og rødvin
  • unngår mat med krydder som karri, chili og gurkemeie
  • unngår røyking / snus
  • bruker gjennomsiktig munnskyll med fluor ved ising i tennene
  • ikke spiser eller drikker mens du har skinnene i munnen
  • rengjør skinnene i kaldt vann hver dag (varmt vann kan ødelegge skinnene)

Blekningsmiddelet skal oppbevares i kjøleskapet, utilgjengelig for barn.

Etter tannblekingen

For at resultatet skal vare så lenge som mulig er det en stor fordel om du klarer å redusere inntaket av det som fører til misfarging, som kaffe, te, rødvin, krydder og sigaretter / snus.

Bivirkninger ved tannbleking

Hvis du tar for mye blekemiddel i skinnene kan du få smerter i tannkjøttet. Da avbryter du behandlingen et par dager slik at tannkjøttet blir bra igjen før du fortsetter.

Opplever du en mild ising i tennene kan du skylle med fluor. Hvis ikke dette hjelper avbryter du behandlingen i 2-3 dager og skyller rikelig med fluor før du gjenopptar tannblekingen.

Er tannbleking skadelig?

Hydrogenperoksid som brukes i tannblekingen er helt ufarlig og skader ikke tennene.

Du bør imidlertid unngå tannbleking hvis du
er storrøyker har store, synlige fyllinger og gule kroner (be om råd fra tannlegen)
er gravid eller ammer er under 18 år (siden mineraliseringen av tennene må være helt ferdig)

Har du spørsmål om tannbleking?

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg så godt vi kan!

Read More

Kroner og Broer

Kroner og broer er en løsning som fungerer som tannerstatning for dine egne tenner og vil ha en passelig farge som gir naturlig utseende. Noen ganger er det så lite igjen av tannen at den er nesten tapt, eller en tann er så skadet at det er vanskelig å reparere de tilfredsstillende med en vanlig fylling. Da kan det være nødvendig å lage en krone på tannen. Det finnes flere type kroner. Du kan diskutere de ulike alternativene med en av våre tannleger slik at dere sammen kan komme frem til en passelig løsning.

Vår klinikk samarbeider med tannteknikere som lager en nøyaktig modell av den tilslipte tannen. Når vi mottar den nye kronen vil vi da sementere den fast på gjeldende plass. For at kronen skal se naturlig ut, vil vi gi deg en kunstig krone som er helt passelig med dine tenner i form og farge.

Hva er tannkroner?

Hvis du har mistet en eller flere tenner grunnet ulykke, periodontal sykdom eller andre grunner, så er krone en god løsning for deg. En tannkrone er den synlige delen av tannen som stammer fra tannroten, det er da denne delen som erstattes og settes på den skadede tannen etter at den er slipt ned.  Det finnes flere typer tannkroner og prosedyrer som brukes i dag, våre tannleger veileder pasienter og holder seg oppdatert på ny forskning og er med på å bidra til at pasienten føler seg trygg i sitt valg.

Årsaker til hvorfor du muligens trenger tannkrone:

  • Du har et hull som er for stort til å fylles.
  • Du har en tann som er skadet, slitt eller på andre måter svekket.
  • Du har hatt en rotbehandling og ønsker å beskytte tannen.
  • Du ønsker å dekke til en missfarget, lite estetisk tann og ønsker et finere smil.


Hva er tannkroner laget av?

Kroner er ofte laget av forskjellige typer materialer som metal, keramikk, porselen og kompositt. Vi ønsker at pasienter sine kroner ser mest mulig naturlige ut og sitter komfortabelt i munnen. For å bestemme hvilket materiale du skal ha kronen din i tar vi i betraktning:

  • Tannens posisjon og funksjon
  • Hvordan tannkjøttet ser ut i området
  • Din preferanse
  • Hvor stor del av tannen som synes når du smiler
  • Farge og tone på den aktuelle tannen
Framgangsmåte:

Det tar ofte 2-3 besøk hos tannlegen for å gjennomføre hele prosedyren. Når en tannkrone plasseres over en naturlig tann, er framgangsmåten slik:

  1. Forbereder tannen ved å fjerne ytre porsjoner av selve tannen slik at kronen vil passe. Dersom man trenger ytterligere materiale under kronen vil dette bygges ut for å sikre at kronen sitter som den skal.  
  2. Det lages et avtrykk av tannroten som tannkronen modelleres etter for å sørge for perfekt passform av kronen. 
  3. Når kronen er klar så setter tannlegen den på plass og gjør nødvendige småjusteringer om det behøves. Når du og tannlegen er fornøyd med hvordan tannkronen ser ut så sementeres den på plass.
Hvor lenge kan en krone holde?

Det er avhengig av din tannhelse. Men som regel kan krone holdes i flere år. Etter utført behandling hos oss, vil du få en garanti. Som tidligere nevnt finnes det flere type kroner og broer. For å finne den rette kan du gjerne rådføre deg med en av våre tannleger. Da vil vi anbefale deg en løsning som passer best for deg. Vi lager flere hundre kroner hvert år, og i samarbeid med utlandet vil våre pasienter få kroner til en rimelig pris.

 
Hva er en tannbro?

Hvis du har en eller flere tenner som er ikke sterke nok, brukket av eller må erstattes, så trenger du en bro som vi kan lage for deg. Broen eller protesen som vi også kan kalle det, festes ved hjelp av bøyler til dine egne tenner. Gjennom behandling hos oss, vil vi forme tennene for å holde den kunstige tannen mellom seg. Broer fremstilles av våre tannteknikere. Tannbroen erstatter en eller flere tenner. De kunstige tennene i tannbroen både ser og fungerer som ekte tenner.

Begrepet “bro” refererer til en struktur som inneholder en eller flere kunstige tenner. Strukturen er ofte ankret på plass med en eller flere kroner på begge sider av mellomrommet i munnen. En tradisjonell tannbro består av to eller flere kroner som er loddet sammen for å skape en tannbro. En tradisjonell bro har generelt sett meget god holdbarhet. En Maryland bro er et alternativ som er aktuelt dersom nabotennene er intakt. Da slipper man å slipe ned nabotennene. En ulempe ved en Maryland type bro, er at den ikke er like holdbar som tradisjonelle broer.

Hva en tannbro kan hjelpe med:
  • Gjenopprette et fint smil 
  • Gjenopprette funksjonell tygging 
  • Opprettholde formen på ansiktet 
  • Fordele trykk over større flate i  forbindelse med tygging. 
  • Forhindre at gjenværende tenner glir ut av posisjon.

Fordeler og ulemper med tannbroer

Fordeler

  • Enkel prosedyre sammenlignet med tannimplantat, tannbroer krever ikke kirurgiske inngrep og derfor er tannbroer mye mindre smertefullt. 
  • Det går veldig fort og prosedyren er enkel. Dersom man ønsker å bli kvitt en tannplage fort så er tannbro en god løsning. (Implantater kan ta opptil flere måneder å fullføre).
  • Tannbro er en rimelig løsning sammenlignet med implantater. Tannbro er også en god og holdbar løsning.


Ulemper

  • Broer ser ikke like naturlige ut som tannimplantater og er derfor mindre estetisk tilfredsstillende 
  • Tannbroer trenger å byttes ut periodevis. De bør byttes i intervaller på 5-7 år.  
  • Nærliggende tenner undergår mye forberedelse og arbeid som krever fjerning av en god mengde tannstruktur. Derfor kan tannbro skade de naturlige tennene.

Hva kan man forvente?

Når er pasient skal ha en tradisjonell bro begynner prosessen med å gjøre klar tennene nærmest mellomrommet. Tannlegen sliper ned disse tennene og tar et avtrykk av området som sendes til en tanntekniker som begynner å lage strukturen som skal plasseres der. Man får plassert en midlertidig bro for å beskytte tennene mens man venter på at tannteknikeren er ferdig med å lage broen. Når tannbroen er klar så fjerner man den midlertidige tannbroen og sementerer fast den nye tannbroen. 

Etter prosedyren

Pasienten kan oppleve at munnen kjennes øm og sår etter å ha slipt ned tenner. Man kan også oppleve ømhet etter å ha fått på plass tannbroen, dette kan også føre til ømhet i tannkjøttet. For de fleste pasienter går denne smerten over etter et par dager, mens tannkjøttet kan ta et par uker for å bli helt bra igjen. Pasienten kan gå tilbake til jobb eller skole så snart de føler seg bra nok, dette pleier ikke å ta mer enn en dag. Pasienter som ønsker bedøvende midler bør ikke kjøre etter prosedyren.

Komplikasjoner

Alle tannprosedyrer innebærer risiko og fordeler. Dårlige eller manglende tenner kan påvirke en person sitt utseende, evne til å spise forskjellige typer mat og redusere livskvaliteten. Tannbroer gjenoppretter både bitt og smil.

Noen komplikasjoner som kan oppstå ved behandling med tannbro er:

  • Brosammenbrudd, tannbroen kan knekke eller gli ut av stilling. Da må pasienten ha en ny tannbro eller tannkrone. 
  • Smerte eller tyggevansker. Noen pasienter kan oppleve at det er vanskelig å tilpasse tyggingen etter prosedyren grunnet smerte eller endret tyggemønster. Dersom bittet ikke kjennes riktig ut må man henvende seg til sin tannlege. 
  • Infeksjon – Noen pasienter utvikler en infeksjon etter behandling, dette er hyppigere hos pasienter som har store skader på mange tenner. 
  • Tannråte – Det er mulig at en tann fortsetter å utvikle tannråte under kronen som fester seg til broen. Dette er mer vanlig hos pasienter som har tannkjøtt sykdommer og veldig omfattende hull i tennene.
Hvordan ta vare på en tannbro eller tannkrone?

Det er viktig å holde gjenværende tenner friske og sterke, ettersom at kvaliteten på tannbroen avhenger av et solid grunnlag som skapes av de nærliggende tennene. Det er da viktig med god munnhygiene derfor anbefales det å pusse tenner minst to ganger daglig, bruk av tanntråd og munnskyllevann. Godt kosthold er også en faktor som er viktig for god tannhelse.

Ofte stilte spørsmål:

Hvor lenge kan jeg forvente at tannkronen eller tannbroen holder?
Med god munnhygiene og god oppfølging hos tannlegen for grundig rens, er det mulig for en tannkrone og en tannbro å vare over et tiår. Den gjennomsnittelige tannkronen og tannbroen varer et sted mellom 5 og 7 år.

Er det matretter jeg ikke kommer til å kunne spise etter å ha fått en tannkrone eller tannbro?
Når tannkronen eller tannbroen nettopp er festet anbefales det å spise myk og flytende mat til man blir vandt til tannkronen eller tannbroen. Når helingsprosessen er over kan en diett som består av mye frukt, grønnsaker og fiber, istedenfor kjøtt, bidra til bedre munnhygiene, sunnere tenner og bedre holdbarhet på tannkronen eller tannbroen.

  • Mat å unngå rett etter prosedyren:
  • Klissete godteri som setter seg fast i tennene (kan trekke ut kronen eller broen)
  • Hardt godteri eller snacks.
  • Mat som inneholder mye sukker (for å forhindre tannråte under kronen eller broen)
  • Popcorn
  • Nøtter
Kan en tannkrone eller en tannbro endre måten jeg prater på?

Når tenner mangler, kan det hindre ordentlig uttalelse av ord. Ved å tette igjen mellomrom med en tannkrone og en tannbro kan det bidra til at uttalelse av ord går tilbake til normalt (spesielt hos pasienter som må erstatte tenner i fremre del av munnen).

Hvor lang tid tar det å lage en tannkrone eller tannbro?

Vi fremstiller en tannkrone eller tannbro på to til tre uker.

Forskning på langtids tilstand på tannbroer

En studie undersøkte tannbroer over lenger tid og fulgte en gruppe på 102 pasienter som hadde fått tannbroer. Tannbroene ble laget av studenter ved  Universitetet i Oslo. Deltakerne i studiet fikk undersøkelsestimer hos tannlegen for å gi en tilstandsrapport av tannbroen sammenlignet med kontroll-tennene.

Forskerne i studiet konkluderte med følgende punkter:
  • Nivået på plakk var ikke forskjellig mellom tennene som hadde tannkrone og de naturlige tennene.
  • Ingen forskjell i tannkjøtthelse mellom tenner med tannkrone og naturlige tenner.
  • Ingen forskjell ble oppdaget i beinstrukturen på de behandlede og naturlige tennene.

Selvom det er fordeler og ulemper med tannkrone og tannbro, er det mange studier som viser at med god oppfølging hos tannlegen med tannrens og god munnhygiene, så kan en tannbro og tannkrone være gode langtids løsninger for de som har vært uheldige og mistet tenner. Hver pasient og situasjon er unik og man må derfor ta flere faktorer i betraktning for å komme frem til hvem som er en god kandidat for en slik behandling. Våre tannleger er der for å sørge for at alle pasienter blir ivaretatt og velger riktig behandling. 

Alternativ til tannbro

En vanlig behandlingsmetode som alternativ til tannbro er tannimplantat. Tannbro krever ikke kirurgiske inngrep, det gjør derimot et tannimplantat. Så behandlingen er raskere og enklere med tannbro. På en annen side så kan tannimplantater vare livet ut og sånn sett være bedre. Tannimplantater hindrer degenerative tilstander i kjeven som kan føre til beintap og tannkjøttproblemer som kan oppstå av en manglende tann. Dersom man allerede sliter med problemer med kjeven, så er ikke tannimplantater løsningen ettersom at de krever sterkt og sunt beinvev for å virke.

Read More

Skallfasetter

En skallfasett er et veldig tynt «skall» som kan festes utenpå tannen hvis den er skadet eller misfarget. Du kan også bruke skallfasett hvis du har en tann med uønsket form eller et stort mellomrom mellom to tenner. Stadig flere benytter seg av muligheten for å bruke skallfasetter. Det er ikke så rart, siden skallfasetter ser naturlig ut og verken krever lang eller omfattende behandling. I dag er skallfasetter en vanlig form for kosmetisk tannpleie. Skallfasetter kalles også porselensfasader, porselensfinér og porselensfasetter. Den naturlige årsaken til disse navnene er at skallfasettene lages av tynt porselen. Selv om de ikke er mer enn 0,3 til 0,5 mm tykke er de svært sterke.

Hvem kan bruke skallfasetter?

Skallfasetter kan være en god løsning i de fleste tilfeller hvor du ikke er komfortabel med utseendet på en eller flere tenner. Med skallfasetter kan du blant annet

  • få lukket små mellomrom
  • dekke misfarginger og fyllinger
  • gjøre gule tenner lysere
  • rette krokete eller skjeve tenner


Slik lager og tilpasser vi skallfasetten  

For at resultatet skal bli best mulig blir alle skallfasetter formet for hånd slik at det passer nøyaktig til overflaten av tannen den skal festes på. Det er dette tidkrevende arbeidet som sørger for at du får tennene fremstår som pene og jevne. Når du er hos oss første gangen tar vi avstøp av formen på tannen som skal dekkes og finner riktig farge. Før du kommer til oss neste gang blir skallfasetten formet etter tannen. Neste gang du kommer til oss prøver vi skallfasetten og sammen diskuterer vi om det er riktig form og fargen, og sjekker at den ikke føles feil eller vond. Når du er fornøyd limer vi skallfasetten på selve tannen. Vi har bred erfaring med skallfasetter slik at du kan være trygg på et bra resultat.

Rengjøring av tenner med skallfasett

Du behøver ikke gjøre noe spesielt selv om du har skallfasett, men fortsette å pusse tennene godt å ha en god munnhygiene. Det er viktig at du er nøye med rengjøringen så det ikke oppstår komplikasjoner som tannkjøttbetennelse (link til vår egen side om tannkjøttbetennelse) eller hull i tennene (link til vår egen side om hull i tennene). Du bør også gå til regelmessig undersøkelse hos tannlegen for å sjekke at skallfasetten sitter som den skal.   

Hvor ofte må jeg bytte skallfasett?

Hvis du har god munnhygiene kan skallfasetten vare i mange år. Årsaken er at porselenet har egenskaper som er veldig lik den naturlige tannemaljen som er på oversiden av tennene våre. Dermed blir skallfasetten nesten som et nytt, ekstra lag med emalje.

Ulemper med skallfasetter

For de aller fleste er det uproblematisk å ha skallfasetter, men det er enkelte forhold som kan påvirke levetiden. Noen ganger oppstår det problemer:

  • Skallfasetten brekker
    • Ved tygging kan en fasett bli utsatt for store krefter. Hvis belastningen på skallfasetten over tid er feil kan det føre til at porselenet til slutt brekker.
  • Karies i den underliggende tannen
    • Det kan ikke bli hull i skallfasetten, men det kan oppstå hull i tannen nedenfor der fasetten sitter. Hvis hullet er stort må vi lage en ny fasett eller sette på en krone. Et lite hull reparerer vi med en fylling.
  • Skallfasetten løsner
    • En sjelden gang løsner skallfasetten. Vanligvis kan den limes på plass igjen. Hvis du har en skallfasett som løsner er det derfor viktig at du tar vare på den og tar den med deg til oss så raskt som mulig.

Hvis du har en tann som er veldig redusert anbefaler vi ikke å sette på en skallfasett. Da kan en krone  være en bedre løsning.

Har du spørsmål om skallfasetter?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.

Read More