• Smalgangen 42b, 0188 Oslo
  • Man - Søn: 09:00 - 21:00
  • kundeservice@grønlandtannlegevakt.no

Hull i tennene

 

Med rask behandling av karies kan sykdommen stoppes før det blir hull i tennene. Hull i tennene oppstår som følge av syre fra bakterier som skader tennene. Da må vi rense området som er angrepet og eventuelt legge inn en fylling. Når tennene blir skadet som følge av bakterier må det behandles. Selve stedet der skaden oppstår kan se ut som et hull. Vanligvis kaller vi dette for hull i tennene eller tannråte.

Slik oppstår hull i tennene 

Hull i tennene (karies) skyldes bakterier som finnes i munnen hos alle mennesker. Bakteriene danner et plakk på tennene, nærmest som en «film» hvor bakteriene lever beskyttet, gjerne på steder med ujevn overflate og områder med mangelfull rengjøring. Selve plakket består av mikroorganismer fra bakteriene vi har i munnen blandet med partikler fra spyttet og maten vi spiser. Når bakteriene bryter ned karbohydrater produserer de også syre. Denne syren bryter ned tannemaljen slik at kalken blir borte. Dette skjer hver gang vi spiser. Hvis syrebelastningen blir for stor dannes det karies.



Behandling av hull i tennene 

Karies betyr ikke nødvendigvis at du får hull i tennene. Hvis det oppdages tidlig kan du stanse utviklingen med å pusse tennene ekstra godt, unngå sukkerholdig mat og drikke og skylle med fluor. Hvis deler av tannen er ødelagt av kariesangrep må vi fjerne det tannvevet som er ødelagt og legge inn en fylling (link til vår side Fylling). Fyllingen gjenskaper tannens form og funksjon i tillegg til å hindre at hullet blir enda større. Du kan velge mellom forskjellige typer fyllinger ut fra hva som egner seg best i det enkelte tilfelle. Noen ganger er tannen så ødelagt at vi må lage en krone.

Usynlig tannfylling 

Kompositt er den vanligste fyllingen. Det tannfargede plastmateriale inneholder små porselenskorn som gjør at plastens egenskaper blir bedre. I tillegg gir det økt slitestyrke. Siden porselenet finnes i mange fargevarianter finner vi en fargenyanse som ligger svært nær din naturlige tannfarge. Det betyr at fyllingen knapt blir synlig.


Slik unngår du hull i tennene 

Du har store muligheter til å unngå karies hvis du følger noen enkle råd:
– Puss tennene med fluortannkrem morgen og kveld.
– Bruk tanntråd, tannpirker eller mellombørste hver dag.
– Spis til faste måltider og unngå småspising.
– Reduser inntaket av sukkerholdig mat og drikke.

Tegn på hull i tennene  

Du merker ikke nødvendigvis at du har hull i tennene, men hvis hullet er stort kan du få tannverk eller ising i tennene. Det merkes gjerne spesielt hvis du veksler mellom varm og kald mat eller drikke, eller når du tygger. Over tid kan kariesskaden føre til betennelse i tannmargen (pulpitt) som gir en intens, bankende smerte. Derfor er det viktig at du kontakter oss raskt hvis du har mistanke om hull i tennene, slik at vi kan rense tannen og eventuelt legge inn en fylling. Ofte kan du se selve hullet i tannen som en brun misfarging på emaljen. Kostnadene ved å behandle hull i tennene varier ut fra hvor alvorlig kariesangrepet er og hva som må gjøres.

Støtte ved behandling av hull i tennene  

Alle barn i Norge får gratis tannbehandling av det offentlige. Voksne må i utgangspunktet betale selv, men det finnes unntak. Det er tannlegen eller tannpleieren som vurderer om du kommer innunder noen av unntakene og dermed har krav på støtte fra Helfo hvis du må få behandling for hull i tennene. Her kan du se hvem som har rett til stønad ved tannbehandling.

 

Read More

Tannkjøttsykdommer

Hvis du blir plaget av smerter i tannkjøttet, kan du ta kontakt med vår tannkjøttspesialist. Det er mulig å hindre utvikling av sykdommen, enten det er for eksempel enkel tannkjøttbetennelse (gingivitt) eller en mer alvorlig betennelse som periodontitt ( som fører til at tennene kan løsne). Du bør regelmessig gå til kontroll hos tannlege eller tannpleier.

Det mange ikke er klare over er at det er vanskelig å oppdage tannkjøttsykdom på egenhånd fordi det ikke merkes godt. Derfor bør du regelmessig dra til kontroll hos tannlegen.

Kjennetegn til et frisk tannkjøtt er lyserød farge og svak stiplet. Tannkjøttet vår er «grunnmuren» til våre tenner.

 

Read More

Tannstein

De aller fleste får tannstein i større eller mindre grad. Tannstein gjør at tennene lettere blir misfarget og kan i tillegg gi dårlig ånde. Hos oss får du fjernet tannstein på en rask og skånsom måte.

Fjerning av tannstein kan hjelpe mot dårlig ånde

Tannstein setter seg ofte på innsidene av tennene, særlig i underkjeven. Siden det oppstår på steder det ikke er så enkelt å komme til med tannbørsten kan det føre til både misfarging av tenner og dårlig ånde. I verste fall kan det resultere i tannkjøttbetennelse eller at tennene løsner. Tannstein er så hardt at du må ha profesjonell hjelp for å få det bort. Våre tannleger og tannpleiere har lang erfaring med å fjerne tannstein på en rask og effektiv måte.

Slik fjerner du tannstein

Når du først har fått tannstein nytter det ikke med en god tannbørste, uansett hvor godt du pusser. For å fjerne tannsteinen må du få hjelp av en tannlege eller tannpleier. De fjerner tannsteinen manuelt ved hjelp av håndinstrumenter med forskjellige vinkler, eller med maskiner som benytter ultralyd. Vi anbefaler å fjerne tannstein regelmessig, gjerne en gang i året. Våre tannpleiere og tannleger har bred kunnskap og moderne utstyr som sikrer deg god behandling. Fjerning av tannstein skal ikke gjøre vondt, men noe synes det er ubehagelig. Da du kan be om å få bedøvelse i forkant av behandlingen.

Read More

Visdomstenner

For noen byr visdomstennene på store problemer. Ofte er det trangt om plassen, noe som kan føre til smerter og betennelse. Da kan løsningen være å fjerne visdomstannen.

Hva er visdomstenner?

De fire visdomstennene sitter bakerst i kjeven oppe og nede. Visdomstennene er de siste tennene vi får og kommer ofte frem først i 20-års alderen. Så lenge visdomstennene ikke byr på problemer er det ingen grunn til å trekke dem. For noen byr imidlertid visdomstennene på til dels store problemer. Da kan det være riktig og nødvendig å få dem fjernet.

Visdomstann og smerter

Kanskje har du kjent at det er ømt og sårt når visdomstennene vokser ut? Det er helt vanlig og gir ingen grunn til fjerne dem. Sårheten forsvinner gjerne når tannen har vokst ut. Hvis du trenger å lindre smertene kan du forsøke å bruke munnskyllevann med klorheksidin. Det kan også være god hjelp i å ta smertestillende som ibuprofen eller paracetamol.

Vanlig problemer med visdomstenner

Hvis visdomstennene fører til vedvarende plager bør du vurdere å fjerne dem. De fleste problemer med visdomstennene skjer som følge av at det oppstår: – infeksjon i tannkjøttet rundt tannen, noe som kan føre til infeksjon i kinnet, halsen, eller kjevebeinet
– tannråte og hull

For noen fører visdomstennene til andre plager, for eksempel:
– skade på andre tenner som følge av at visdomstennene presser på nabotennene.
– cyste i kjeven og som kan skade kjevebenet eller andre tenner.
– at det blir for trangt i kjeven slik at fortennene risikerer å bli skjeve og bittet endres

Trekking av visdomstann

Før vi fjerner visdomstannen gjør vi alltid en grundig vurdering i samråd med deg, slik at vi er sikker på at vi velger den riktige løsningen. Når vi skal trekke visdomstannen får du lokalbedøvelse først. Deretter fjerner vi tannen skånsomt og ved hjelp av moderne utstyr. Vanligvis er det hele over i løpet av et drøyt kvarter. Hvis du har behov for noe beroligende når vi trekker visdomstannen kan du få et legemiddel som heter benzodiazepin. For noen kan det være riktig med narkose, spesielt hvis alle fire visdomstennene skal trekkes samtidig. For å dempe hevelse og smerter er ibuprofen og/eller paracetamol nyttig.

Hva koster det å trekke visdomstann?

En visdomstann som må opereres bort koster mer enn om vi kan trekke den. Det er fordi en operasjon er et mye større inngrep og at de som opererer har spesialkompetanse på akkurat dette området. En del av kostnadene ved operasjon kan du få dekket av helsevesenet.

Smerter etter trekking av visdomstann

Etter at visdomstannen er trukket opplever de aller fleste at det hovner opp rundt området der visdomstannen var, noe som kan føles ubehagelig. En sjelden gang oppstår det en nerveskade som kan gi nummenhet i leppen eller tungen, og i svært sjeldne tilfeller blir denne skaden varig.

Read More

Undersøkelse & Rens

Regelmessig undersøkelse og rens er viktig for å opprettholde god tannhelse og forebygge fremtidige problemer. Under en undersøkelse sjekker vi tenner, tannkjøtt og munnhulen nøye for tegn på hull, betennelse eller andre tilstander som kan kreve behandling. En profesjonell rens fjerner tannstein og plakk, som kan føre til karies og tannkjøttsykdom. Dette bidrar til en sunnere munn og et friskere smil. Bestill time for undersøkelse og rens i dag, og ta vare på tannhelsen din!

Read More

Akutthjelp

Tannlegevakten holder åpent fram til kl. 24:00 hver dag. Vi gir deg god service og hyggelige opplevelser med våre tannleger, tannpleiere og spesialister som har bred kompetanse. Vi er midt i Oslo Sentrum på Grønland med gangavstand fra Tøyen eller Grünerløkka.

Nattvakt-Tannlege

Ved behov om nattvakt tannbehandling besøk oss her.
Våre tannleger gjør alt for at du skal få gode tenner til en fornuftig pris.

Ulykker forekommer, tenner er som en hvilken som helst annen kroppsdel og skader kan skje. Dersom man er uheldig og får en skade på tennene så bistår vi med umiddelbar undersøkelse og behandling av skaden. Vanlige skader er at det mangler en bit av tannen, tannen kommer ut av posisjon eller man slår ut en eller flere tenner. Uansett tilfelle er det viktig å kontakte oss så fort som mulig. Veldig viktig å legge tenner som har blitt slått ut i melk eller beholde de i munnen når man tar de med til tannlegevakta.

Dess fortere man kommer seg til tannlegevakta dess større sjanse er det for å kunne beholde de utsatte tennene. Utslåtte tenner settes tilbake av tannlegen, det kan kreves rotfylling ved innsettelse. Ofte får man erstatning fra hjemmeforsikring eller Helfo.


Vi kan tilby rask behandling mot tannplager. De fleste har opplevd tannverk, og vet at det er ekstremt ubehagelig. Tannverk kan oppleves som svært intens, dunkende, skarp eller stikkende smerte. Vanlige smertestillende midler som paracet og ibux har generelt liten effekt mot slike smerter. Vi sørger for å løse årsaken til plagene slik at du kan ha en smertefri hverdag.

Hvis du har tannverk, anbefales det å kontakte en tannlege eller tannlegevakt for undersøkelse og behandling. Tannverk skyldes som oftest nervebetennelse, betennelse i tannben eller tannkjøtt. Her er det to løsninger som er vanligst.

Rotfylling: Vi anbefaler å beholde tenner lengst mulig. Dette alternativet kan være kostbart, men det er best å beholde sine egne tenner. Som pasient bør du være med på beslutninger om dine egne tenner, derfor er våre tannleger flinke på å informere hvilke alternativer som er tilgjengelige.

Trekke tannen: Ved store tannskader kan man trekke tannen. Tanntrekking er smertefritt ved riktig innleggelse av bedøvelse. Dette alternativet er siste utvei, men har rask smertelindrende effekt. Pasienten er ofte øm i noen få dager etter behandlingen.

Hos oss får du time på dagen! Vanlige plager som pasienter kommer med er tannverk, manglende fylling, tannbyll, tannskader og mistet tann.

Read More