• Smalgangen 42b, 0188 Oslo
  • Man - Søn: 09:00 - 21:00
  • kundeservice@grønlandtannlegevakt.no

Hull i tennene

 

Med rask behandling av karies kan sykdommen stoppes før det blir hull i tennene. Hull i tennene oppstår som følge av syre fra bakterier som skader tennene. Da må vi rense området som er angrepet og eventuelt legge inn en fylling. Når tennene blir skadet som følge av bakterier må det behandles. Selve stedet der skaden oppstår kan se ut som et hull. Vanligvis kaller vi dette for hull i tennene eller tannråte.

Slik oppstår hull i tennene 

Hull i tennene (karies) skyldes bakterier som finnes i munnen hos alle mennesker. Bakteriene danner et plakk på tennene, nærmest som en «film» hvor bakteriene lever beskyttet, gjerne på steder med ujevn overflate og områder med mangelfull rengjøring. Selve plakket består av mikroorganismer fra bakteriene vi har i munnen blandet med partikler fra spyttet og maten vi spiser. Når bakteriene bryter ned karbohydrater produserer de også syre. Denne syren bryter ned tannemaljen slik at kalken blir borte. Dette skjer hver gang vi spiser. Hvis syrebelastningen blir for stor dannes det karies.



Behandling av hull i tennene 

Karies betyr ikke nødvendigvis at du får hull i tennene. Hvis det oppdages tidlig kan du stanse utviklingen med å pusse tennene ekstra godt, unngå sukkerholdig mat og drikke og skylle med fluor. Hvis deler av tannen er ødelagt av kariesangrep må vi fjerne det tannvevet som er ødelagt og legge inn en fylling (link til vår side Fylling). Fyllingen gjenskaper tannens form og funksjon i tillegg til å hindre at hullet blir enda større. Du kan velge mellom forskjellige typer fyllinger ut fra hva som egner seg best i det enkelte tilfelle. Noen ganger er tannen så ødelagt at vi må lage en krone.

Usynlig tannfylling 

Kompositt er den vanligste fyllingen. Det tannfargede plastmateriale inneholder små porselenskorn som gjør at plastens egenskaper blir bedre. I tillegg gir det økt slitestyrke. Siden porselenet finnes i mange fargevarianter finner vi en fargenyanse som ligger svært nær din naturlige tannfarge. Det betyr at fyllingen knapt blir synlig.


Slik unngår du hull i tennene 

Du har store muligheter til å unngå karies hvis du følger noen enkle råd:
– Puss tennene med fluortannkrem morgen og kveld.
– Bruk tanntråd, tannpirker eller mellombørste hver dag.
– Spis til faste måltider og unngå småspising.
– Reduser inntaket av sukkerholdig mat og drikke.

Tegn på hull i tennene  

Du merker ikke nødvendigvis at du har hull i tennene, men hvis hullet er stort kan du få tannverk eller ising i tennene. Det merkes gjerne spesielt hvis du veksler mellom varm og kald mat eller drikke, eller når du tygger. Over tid kan kariesskaden føre til betennelse i tannmargen (pulpitt) som gir en intens, bankende smerte. Derfor er det viktig at du kontakter oss raskt hvis du har mistanke om hull i tennene, slik at vi kan rense tannen og eventuelt legge inn en fylling. Ofte kan du se selve hullet i tannen som en brun misfarging på emaljen. Kostnadene ved å behandle hull i tennene varier ut fra hvor alvorlig kariesangrepet er og hva som må gjøres.

Støtte ved behandling av hull i tennene  

Alle barn i Norge får gratis tannbehandling av det offentlige. Voksne må i utgangspunktet betale selv, men det finnes unntak. Det er tannlegen eller tannpleieren som vurderer om du kommer innunder noen av unntakene og dermed har krav på støtte fra Helfo hvis du må få behandling for hull i tennene. Her kan du se hvem som har rett til stønad ved tannbehandling.

 

Read More

Tannimplantat

Når en tann mangler eller må fjernes kan den erstattes med et tannimplantat. Dette er en moderne behandling som gir gode resultater for de aller fleste. Å miste tenner og tannfeste er en ubehagelig opplevelse som kan virke skremmende på mange. Heldigvis finnes det i dag god og trygg behandling for å erstatte tapte tenner. Når tennene løsner fordi røttene er ødelagt må både rotsystemet og tannen erstattes. Årsaken til at tannfestet blir borte kan være flere. Vanligvis skyldes det en tannkjøttsykdom men det kan også skje som følge av en skade. 

 
 
Hva er tannimplantat?

Et tannimplantat er en moderne erstatning av tenner som har gått tapt. Selve implantatet er formet som en skrue med gjenger. Implantatet settes inn som erstatning for en eller flere røtter som har gått tapt. De fleste tannimplantater er laget av en legering med titan som blant annet er kjent for å være lite allergifremkallende. En «ny» tann (tannprotese) laget av porselen festes oppå tannimplantatet.

Slik festes tannimplantatet

Tannlegen borer et hull i kjeven med et bor og skrur implantatet ned i hullet. Deretter festes en tannprotese på toppen av tannimplantatet. For at tannimplantatet skal integreres så godt som mulig med kjevebenet har det en ru overflate. Etter hvert vokser implantatet sammen med kjevebenet.

Tannimplantat – behandling og prosedyre

Vi har lang erfaring med tannimplantat og garanterer at du får en trygg og profesjonell behandling. Det første vi gjør er å foreta en grundig undersøkelse av helsen din. Forhold som sykdom, medisinering og røyking kan påvirke resultatet av behandlingen, derfor må det tas med i vurderingen. Å erstatte tenner kan være en omfattende prosess, derfor er vi opptatt av at du er informert om de forskjellige fasene av behandlingen.

Undersøkelse og vurdering

Vi undersøker mulighetene for å sette inn tannimplantat i kjeven din. Ved hjelp av røntgenundersøkelser får vi et godt bilde av forholdene der implantatet er tenkt. Sammen diskuterer vi forskjellige behandlingsalternativer og finner den som er riktig for deg. Hvis valget faller på implantat setter vi opp en tidsplan.

Innsetting av tannimplantat

Det skal ikke gjøre vondt å sette inn et implantat, derfor får du lokalbedøvelse. Noen foretrekker å få beroligende midler i tillegg. Det er også mulig å få narkose. Etter 2-3 måneder vil kjevebenet ha grodd rundt tannimplantatet slik at det har festet seg godt.

Feste av tannkrone

Når tannimplantatet har festet seg starter vi prosedyren med å sette inn den nye tannkronen. Vanligvis vil det være behov for opptil fire tannlegebesøk før tannkronen er på plass. I denne perioden få du midlertidige tenner i området som behandles.

Etter behandlingen

De fleste opplever å få mindre blåmerker og at tannkjøttet og bløtvevet hover litt opp. Hvis du føler ubehag kan du behandle det med vanlig smertestillende. De fleste kan gå på jobb neste dag.

Fordeler med tannimplantat

Den første tiden etter at du har fått tannimplantat må du vise litt forsiktighet, deretter kan du bruke tennene på samme måte som naturlige tenner. Tannimplantat føles helt naturlig og du trenger ikke ta hensyn til det på annen måte enn med naturlige tenner. Et tannimplantat varer normalt livet ut.

Dette koster tannimplantat

Prisen på tannimplantat varier ut fra type og ikke minst hvor stort område som er berørt. Totalsummen kan bli stor. Derfor er det verdt å sjekke om du kan få refundert noe av kostnaden.

Støtte ved behov for tannimplantat

Hvis du har behov for tannimplantat kan du få støtte fra Helfo. Det er Folketrygden som avgjør om du har rett til stønad og hvor mye. Du kan få støtte blant annet hvis du har

  • Munntørrhet i kombinasjon med karies (hyposalivasjon)
  • Tannkjøttsykdom som fører til at tennene ikke kan behandles  
  • Sterkt nedsatt evne til egenomsorg
  • Gebiss eller protese som ikke lar seg feste
  • Tannskade som følge av ulykke
  • Yrkesskade
  • Diverse andre forhold som gir rett til refusjon

Har du spørsmål om tannimplantat?
Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.

Read More

Rotfylling

Den vanligste grunnen til å foreta en rotfylling er at bakterier har kommet helt inn til nerven i tannen. Det fører til betennelse i tannmargen som kan gi smerter og varig skade. For at betennelsen skal forsvinne må vi foreta en såkalt rotfylling. Selv om de fleste rotfyllinger skyldes kariesangrep som ikke har blitt behandlet, kan det også være andre årsaker til rotfylling:

  • Tenner med dype fyllinger som har skadet nerven
  • Tenner som har vært utsatt for slag og påfølgende bakterier som har skadet nerven
  • Tenner som skal få en krone eller bro
 
Hva er rotfylling?

En rotfylling erstatter betent tannmargsvev i rotkanalen til en tann. Når vi rotfyller en tann er det fordi det har oppstått en tannmargsbetennelse i rotkanalen. Da er det viktigste å få fjernet infeksjonen. For å behandle infeksjonen må vi bore gjennom tannkronen inn til tannmargen, og så fjerne bakteriene i rotkanalen. For å hindre at det skal oppstå en ny infeksjon må vi lage en bakterietett rotfylling.

Tegn på behov for rotfylling

Mange oppdager at de har betennelse i tannmargen først når de får smerter. Hvis du får akutt tannmargsbetennelse vil du ikke være i tvil om at noe er galt; du vil oppleve en intens tannpine! En kronisk tannmargsbetennelse kan være vanskeligere å oppdage. Du kan være uten symptomer og smerter selv om det har gått infeksjon rundt rotspissen av tannen. Dette vil imidlertid kunne sees på et røntgenbilde. Etter hvert vil du sannsynligvis også oppleve noe ømhet og smerter i området.

Slik gjøres en rotfylling

Når vi rotfyller en tann er det avgjørende at vi hindrer nye bakterier å komme til under behandlingen. Det betyr at vi gjør behandlingen aseptisk ved å isolere tannen som rotfylles fra de andre tennene. Vi bruker også kun desinfiserte instrumenter. Når vi har renset rotkanalen skyller vi den med bakteriedrepende væske. I selve rotfyllingen bruker vi vanligvis et gummiaktig materiale som heter guttaperkaEtter at rotfyllingen er ferdig restaurerer vi tannen med en fylling eller en krone.

Gjør det vondt å rotfylle?

Mange forbinder rotfylling med store smerter. Det er på mange måter en myte. Med dagens moderne hjelpemidler og forskjellige former for bedøvelse er ikke rotfylling nødvendigvis synonymt med stort ubehag. I de fleste tilfellene er det tilstrekkelig med vanlig lokal bedøvelse. Av og til må vi forsøke ulike måter å bedøve tannen på. Alle avgjørelser tas i samråd med deg og vi benytter kun det siste innenfor smertelindring og teknologi. Hvis du er allergisk mot bedøvelse, har alvorlig tannlegeskrekk eller sprøyteskrekk kan du få narkose når vi skal gjennomføre rotfyllingen.

Smerter og problemer etter rotfylling

Det er helt vanlig å få noe smerter etter en rotfylling. Vanligvis går dette over etter kort tid. Hvis du føler behov for smertelindring kan du bruke ibuprofen eller paracetamol. Av og til går ikke smertene over. Da må vi vurdere å gjøre rotfyllingen en gang til, fjerne rot-spissen eller fjerne tannen helt.

Alternativ til rotfylling

Hvis du har betennelse i tannmargsvevet til en tann, og ikke foretar en rotfylling, risikerer du å måtte trekke tannen. Mange kvier seg for å rotfylle en tann siden det kan være smertefullt og tar tid. Likevel er det for de aller fleste mye bedre enn å fjerne tannen. Selv om en rotfylt tann er noe svakere enn opprinnelig fungerer de godt nok for de aller fleste.
En rotfylt tann kan om ønskelig forsterkes med en tannkrone. 

Hva koster en rotfylling?

De forskjellige tennene våre har ulikt antall rotkanaler. Derfor tar det lenger tid å rotfylle en jeksel, som har flere kanaler, enn en fortann som vanligvis har kun én rotkanal. Hvis du skal rotfylle en jeksel betyr det at du sannsynligvis må besøke oss flere ganger for å fullføre behandlingen. Dermed blir prisen noe høyere. Hvis du også trenger en krone eller fylling kommer dette i tillegg.

Read More

Kroner og Broer

Kroner og broer er en løsning som fungerer som tannerstatning for dine egne tenner og vil ha en passelig farge som gir naturlig utseende. Noen ganger er det så lite igjen av tannen at den er nesten tapt, eller en tann er så skadet at det er vanskelig å reparere de tilfredsstillende med en vanlig fylling. Da kan det være nødvendig å lage en krone på tannen. Det finnes flere type kroner. Du kan diskutere de ulike alternativene med en av våre tannleger slik at dere sammen kan komme frem til en passelig løsning.

Vår klinikk samarbeider med tannteknikere som lager en nøyaktig modell av den tilslipte tannen. Når vi mottar den nye kronen vil vi da sementere den fast på gjeldende plass. For at kronen skal se naturlig ut, vil vi gi deg en kunstig krone som er helt passelig med dine tenner i form og farge.

Hva er tannkroner?

Hvis du har mistet en eller flere tenner grunnet ulykke, periodontal sykdom eller andre grunner, så er krone en god løsning for deg. En tannkrone er den synlige delen av tannen som stammer fra tannroten, det er da denne delen som erstattes og settes på den skadede tannen etter at den er slipt ned.  Det finnes flere typer tannkroner og prosedyrer som brukes i dag, våre tannleger veileder pasienter og holder seg oppdatert på ny forskning og er med på å bidra til at pasienten føler seg trygg i sitt valg.

Årsaker til hvorfor du muligens trenger tannkrone:

  • Du har et hull som er for stort til å fylles.
  • Du har en tann som er skadet, slitt eller på andre måter svekket.
  • Du har hatt en rotbehandling og ønsker å beskytte tannen.
  • Du ønsker å dekke til en missfarget, lite estetisk tann og ønsker et finere smil.


Hva er tannkroner laget av?

Kroner er ofte laget av forskjellige typer materialer som metal, keramikk, porselen og kompositt. Vi ønsker at pasienter sine kroner ser mest mulig naturlige ut og sitter komfortabelt i munnen. For å bestemme hvilket materiale du skal ha kronen din i tar vi i betraktning:

  • Tannens posisjon og funksjon
  • Hvordan tannkjøttet ser ut i området
  • Din preferanse
  • Hvor stor del av tannen som synes når du smiler
  • Farge og tone på den aktuelle tannen
Framgangsmåte:

Det tar ofte 2-3 besøk hos tannlegen for å gjennomføre hele prosedyren. Når en tannkrone plasseres over en naturlig tann, er framgangsmåten slik:

  1. Forbereder tannen ved å fjerne ytre porsjoner av selve tannen slik at kronen vil passe. Dersom man trenger ytterligere materiale under kronen vil dette bygges ut for å sikre at kronen sitter som den skal.  
  2. Det lages et avtrykk av tannroten som tannkronen modelleres etter for å sørge for perfekt passform av kronen. 
  3. Når kronen er klar så setter tannlegen den på plass og gjør nødvendige småjusteringer om det behøves. Når du og tannlegen er fornøyd med hvordan tannkronen ser ut så sementeres den på plass.
Hvor lenge kan en krone holde?

Det er avhengig av din tannhelse. Men som regel kan krone holdes i flere år. Etter utført behandling hos oss, vil du få en garanti. Som tidligere nevnt finnes det flere type kroner og broer. For å finne den rette kan du gjerne rådføre deg med en av våre tannleger. Da vil vi anbefale deg en løsning som passer best for deg. Vi lager flere hundre kroner hvert år, og i samarbeid med utlandet vil våre pasienter få kroner til en rimelig pris.

 
Hva er en tannbro?

Hvis du har en eller flere tenner som er ikke sterke nok, brukket av eller må erstattes, så trenger du en bro som vi kan lage for deg. Broen eller protesen som vi også kan kalle det, festes ved hjelp av bøyler til dine egne tenner. Gjennom behandling hos oss, vil vi forme tennene for å holde den kunstige tannen mellom seg. Broer fremstilles av våre tannteknikere. Tannbroen erstatter en eller flere tenner. De kunstige tennene i tannbroen både ser og fungerer som ekte tenner.

Begrepet “bro” refererer til en struktur som inneholder en eller flere kunstige tenner. Strukturen er ofte ankret på plass med en eller flere kroner på begge sider av mellomrommet i munnen. En tradisjonell tannbro består av to eller flere kroner som er loddet sammen for å skape en tannbro. En tradisjonell bro har generelt sett meget god holdbarhet. En Maryland bro er et alternativ som er aktuelt dersom nabotennene er intakt. Da slipper man å slipe ned nabotennene. En ulempe ved en Maryland type bro, er at den ikke er like holdbar som tradisjonelle broer.

Hva en tannbro kan hjelpe med:
  • Gjenopprette et fint smil 
  • Gjenopprette funksjonell tygging 
  • Opprettholde formen på ansiktet 
  • Fordele trykk over større flate i  forbindelse med tygging. 
  • Forhindre at gjenværende tenner glir ut av posisjon.

Fordeler og ulemper med tannbroer

Fordeler

  • Enkel prosedyre sammenlignet med tannimplantat, tannbroer krever ikke kirurgiske inngrep og derfor er tannbroer mye mindre smertefullt. 
  • Det går veldig fort og prosedyren er enkel. Dersom man ønsker å bli kvitt en tannplage fort så er tannbro en god løsning. (Implantater kan ta opptil flere måneder å fullføre).
  • Tannbro er en rimelig løsning sammenlignet med implantater. Tannbro er også en god og holdbar løsning.


Ulemper

  • Broer ser ikke like naturlige ut som tannimplantater og er derfor mindre estetisk tilfredsstillende 
  • Tannbroer trenger å byttes ut periodevis. De bør byttes i intervaller på 5-7 år.  
  • Nærliggende tenner undergår mye forberedelse og arbeid som krever fjerning av en god mengde tannstruktur. Derfor kan tannbro skade de naturlige tennene.

Hva kan man forvente?

Når er pasient skal ha en tradisjonell bro begynner prosessen med å gjøre klar tennene nærmest mellomrommet. Tannlegen sliper ned disse tennene og tar et avtrykk av området som sendes til en tanntekniker som begynner å lage strukturen som skal plasseres der. Man får plassert en midlertidig bro for å beskytte tennene mens man venter på at tannteknikeren er ferdig med å lage broen. Når tannbroen er klar så fjerner man den midlertidige tannbroen og sementerer fast den nye tannbroen. 

Etter prosedyren

Pasienten kan oppleve at munnen kjennes øm og sår etter å ha slipt ned tenner. Man kan også oppleve ømhet etter å ha fått på plass tannbroen, dette kan også føre til ømhet i tannkjøttet. For de fleste pasienter går denne smerten over etter et par dager, mens tannkjøttet kan ta et par uker for å bli helt bra igjen. Pasienten kan gå tilbake til jobb eller skole så snart de føler seg bra nok, dette pleier ikke å ta mer enn en dag. Pasienter som ønsker bedøvende midler bør ikke kjøre etter prosedyren.

Komplikasjoner

Alle tannprosedyrer innebærer risiko og fordeler. Dårlige eller manglende tenner kan påvirke en person sitt utseende, evne til å spise forskjellige typer mat og redusere livskvaliteten. Tannbroer gjenoppretter både bitt og smil.

Noen komplikasjoner som kan oppstå ved behandling med tannbro er:

  • Brosammenbrudd, tannbroen kan knekke eller gli ut av stilling. Da må pasienten ha en ny tannbro eller tannkrone. 
  • Smerte eller tyggevansker. Noen pasienter kan oppleve at det er vanskelig å tilpasse tyggingen etter prosedyren grunnet smerte eller endret tyggemønster. Dersom bittet ikke kjennes riktig ut må man henvende seg til sin tannlege. 
  • Infeksjon – Noen pasienter utvikler en infeksjon etter behandling, dette er hyppigere hos pasienter som har store skader på mange tenner. 
  • Tannråte – Det er mulig at en tann fortsetter å utvikle tannråte under kronen som fester seg til broen. Dette er mer vanlig hos pasienter som har tannkjøtt sykdommer og veldig omfattende hull i tennene.
Hvordan ta vare på en tannbro eller tannkrone?

Det er viktig å holde gjenværende tenner friske og sterke, ettersom at kvaliteten på tannbroen avhenger av et solid grunnlag som skapes av de nærliggende tennene. Det er da viktig med god munnhygiene derfor anbefales det å pusse tenner minst to ganger daglig, bruk av tanntråd og munnskyllevann. Godt kosthold er også en faktor som er viktig for god tannhelse.

Ofte stilte spørsmål:

Hvor lenge kan jeg forvente at tannkronen eller tannbroen holder?
Med god munnhygiene og god oppfølging hos tannlegen for grundig rens, er det mulig for en tannkrone og en tannbro å vare over et tiår. Den gjennomsnittelige tannkronen og tannbroen varer et sted mellom 5 og 7 år.

Er det matretter jeg ikke kommer til å kunne spise etter å ha fått en tannkrone eller tannbro?
Når tannkronen eller tannbroen nettopp er festet anbefales det å spise myk og flytende mat til man blir vandt til tannkronen eller tannbroen. Når helingsprosessen er over kan en diett som består av mye frukt, grønnsaker og fiber, istedenfor kjøtt, bidra til bedre munnhygiene, sunnere tenner og bedre holdbarhet på tannkronen eller tannbroen.

  • Mat å unngå rett etter prosedyren:
  • Klissete godteri som setter seg fast i tennene (kan trekke ut kronen eller broen)
  • Hardt godteri eller snacks.
  • Mat som inneholder mye sukker (for å forhindre tannråte under kronen eller broen)
  • Popcorn
  • Nøtter
Kan en tannkrone eller en tannbro endre måten jeg prater på?

Når tenner mangler, kan det hindre ordentlig uttalelse av ord. Ved å tette igjen mellomrom med en tannkrone og en tannbro kan det bidra til at uttalelse av ord går tilbake til normalt (spesielt hos pasienter som må erstatte tenner i fremre del av munnen).

Hvor lang tid tar det å lage en tannkrone eller tannbro?

Vi fremstiller en tannkrone eller tannbro på to til tre uker.

Forskning på langtids tilstand på tannbroer

En studie undersøkte tannbroer over lenger tid og fulgte en gruppe på 102 pasienter som hadde fått tannbroer. Tannbroene ble laget av studenter ved  Universitetet i Oslo. Deltakerne i studiet fikk undersøkelsestimer hos tannlegen for å gi en tilstandsrapport av tannbroen sammenlignet med kontroll-tennene.

Forskerne i studiet konkluderte med følgende punkter:
  • Nivået på plakk var ikke forskjellig mellom tennene som hadde tannkrone og de naturlige tennene.
  • Ingen forskjell i tannkjøtthelse mellom tenner med tannkrone og naturlige tenner.
  • Ingen forskjell ble oppdaget i beinstrukturen på de behandlede og naturlige tennene.

Selvom det er fordeler og ulemper med tannkrone og tannbro, er det mange studier som viser at med god oppfølging hos tannlegen med tannrens og god munnhygiene, så kan en tannbro og tannkrone være gode langtids løsninger for de som har vært uheldige og mistet tenner. Hver pasient og situasjon er unik og man må derfor ta flere faktorer i betraktning for å komme frem til hvem som er en god kandidat for en slik behandling. Våre tannleger er der for å sørge for at alle pasienter blir ivaretatt og velger riktig behandling. 

Alternativ til tannbro

En vanlig behandlingsmetode som alternativ til tannbro er tannimplantat. Tannbro krever ikke kirurgiske inngrep, det gjør derimot et tannimplantat. Så behandlingen er raskere og enklere med tannbro. På en annen side så kan tannimplantater vare livet ut og sånn sett være bedre. Tannimplantater hindrer degenerative tilstander i kjeven som kan føre til beintap og tannkjøttproblemer som kan oppstå av en manglende tann. Dersom man allerede sliter med problemer med kjeven, så er ikke tannimplantater løsningen ettersom at de krever sterkt og sunt beinvev for å virke.

Read More