Bestill time nå

Kontakt oss

Finn veien

Kroner og broer - Tannkrone og Tannbro spesialister i Oslo

Tannerstatning for dine egne tenner som gir naturlig utseende.

Kroner og broer er en løsning som fungerer som tannerstatning for dine egne tenner og vil ha en passelig farge som gir naturlig utseende.

Noen ganger er det så lite igjen av tannen at den er nesten tapt, eller en tann er så skadet at det er vanskelig å reparere de tilfredsstillende med en vanlig fylling. Da kan det være nødvendig å lage en krone på tannen. Det finnes flere type kroner. Du kan diskutere de ulike alternativene med en av våre tannleger slik at dere sammen kan komme frem til en passelig løsning.

Vår klinikk samarbeider med tannteknikere som lager en nøyaktig modell av den tilslipte tannen. Når vi mottar den nye kronen vil vi da sementere den fast på gjeldende plass. For at kronen skal se naturlig ut, vil vi gi deg en kunstig krone som er helt passelig med dine tenner i form og farge.

 

Hva er tannkroner?

Hvis du har mistet en eller flere tenner grunnet ulykke, periodontal sykdom eller andre grunner, så er krone en god løsning for deg. En tannkrone er den synlige delen av tannen som stammer fra tannroten, det er da denne delen som erstattes og settes på den skadede tannen etter at den er slipt ned.  Det finnes flere typer tannkroner og prosedyrer som brukes i dag, våre tannleger veileder pasienter og holder seg oppdatert på ny forskning og er med på å bidra til at pasienten føler seg trygg i sitt valg.

Årsaker til hvorfor du muligens trenger tannkrone:

 • Du har et hull som er for stort til å fylles.
 • Du har en tann som er skadet, slitt eller på andre måter svekket.
 • Du har hatt en rotbehandling og ønsker å beskytte tannen.
 • Du ønsker å dekke til en missfarget, lite estetisk tann og ønsker et finere smil.

 

Hva er tannkroner laget av?

Kroner er ofte laget av forskjellige typer materialer som metal, keramikk, porselen og kompositt. 

Vi ønsker at pasienter sine kroner ser mest mulig naturlige ut og sitter komfortabelt i munnen. For å bestemme hvilket materiale du skal ha kronen din i tar vi i betraktning:

 • Tannens posisjon og funksjon
 • Hvordan tannkjøttet ser ut i området
 • Din preferanse
 • Hvor stor del av tannen som synes når du smiler
 • Farge og tone på den aktuelle tannen

Framgangsmåte:

Det tar ofte 2-3 besøk hos tannlegen for å gjennomføre hele prosedyren. Når en tannkrone plasseres over en naturlig tann, er framgangsmåten slik:

 1. Forbereder tannen ved å fjerne ytre porsjoner av selve tannen slik at kronen vil passe. Dersom man trenger ytterligere materiale under kronen vil dette bygges ut for å sikre at kronen sitter som den skal. 
   
 2. Det lages et avtrykk av tannroten som tannkronen modelleres etter for å sørge for perfekt passform av kronen.
   
 3. Når kronen er klar så setter tannlegen den på plass og gjør nødvendige småjusteringer om det behøves. Når du og tannlegen er fornøyd med hvordan tannkronen ser ut så sementeres den på plass. 

Hvor lenge kan en krone holde?

Det er avhengig av din tannhelse. Men som regel kan krone holdes i flere år. Etter utført behandling hos oss, vil du få en garanti.

Som tidligere nevnt finnes det flere type kroner og broer. For å finne den rette kan du gjerne rådføre deg med en av våre tannleger. Da vil vi anbefale deg en løsning som passer best for deg.

Vi lager flere hundre kroner hvert år, og i samarbeid med utlandet vil våre pasienter få kroner til en rimelig pris.

Hva er en tannbro?

Hvis du har en eller flere tenner som er ikke sterke nok, brukket av eller må erstattes, så trenger du en bro som vi kan lage for deg.

Broen eller protesen som vi også kan kalle det, festes ved hjelp av bøyler til dine egne tenner. Gjennom behandling hos oss, vil vi forme tennene for å holde den kunstige tannen mellom seg. Broer fremstilles av våre tannteknikere. Tannbroen erstatter en eller flere tenner. De kunstige tennene i tannbroen både ser og fungerer som ekte tenner.

Begrepet “bro” refererer til en struktur som inneholder en eller flere kunstige tenner. Strukturen er ofte ankret på plass med en eller flere kroner på begge sider av mellomrommet i munnen. 

En tradisjonell tannbro består av to eller flere kroner som er loddet sammen for å skape en tannbro. En tradisjonell bro har generelt sett meget god holdbarhet.

En Maryland bro er et alternativ som er aktuelt dersom nabotennene er intakt. Da slipper man å slipe ned nabotennene. En ulempe ved en Maryland type bro, er at den ikke er like holdbar som tradisjonelle broer.

 

Hva en tannbro kan hjelpe med:

 • Gjenopprette et fint smil
   
 • Gjenopprette funksjonell tygging
   
 • Opprettholde formen på ansiktet
   
 • Fordele trykk over større flate i  forbindelse med tygging.
   
 • Forhindre at gjenværende tenner glir ut av posisjon.

 

Fordeler og ulemper med tannbroer

Fordeler

 • Enkel prosedyre sammenlignet med tannimplantat, tannbroer krever ikke kirurgiske inngrep og derfor er tannbroer mye mindre smertefullt. 

 

 • Det går veldig fort og prosedyren er enkel. Dersom man ønsker å bli kvitt en tannplage fort så er tannbro en god løsning. (Implantater kan ta opptil flere måneder å fullføre).

 

 • Tannbro er en rimelig løsning sammenlignet med implantater. Tannbro er også en god og holdbar løsning.

 

Ulemper

 • Broer ser ikke like naturlige ut som tannimplantater og er derfor mindre estetisk tilfredsstillende
   
 • Tannbroer trenger å byttes ut periodevis. De bør byttes i intervaller på 5-7 år. 
   
 • Nærliggende tenner undergår mye forberedelse og arbeid som krever fjerning av en god mengde tannstruktur. Derfor kan tannbro skade de naturlige tennene.

 

Hva kan man forvente?

Når er pasient skal ha en tradisjonell bro begynner prosessen med å gjøre klar tennene nærmest mellomrommet. Tannlegen sliper ned disse tennene og tar et avtrykk av området som sendes til en tanntekniker som begynner å lage strukturen som skal plasseres der.

Man får plassert en midlertidig bro for å beskytte tennene mens man venter på at tannteknikeren er ferdig med å lage broen.

Når tannbroen er klar så fjerner man den midlertidige tannbroen og sementerer fast den nye tannbroen. 

 

Etter prosedyren

Pasienten kan oppleve at munnen kjennes øm og sår etter å ha slipt ned tenner. Man kan også oppleve ømhet etter å ha fått på plass tannbroen, dette kan også føre til ømhet i tannkjøttet.

For de fleste pasienter går denne smerten over etter et par dager, mens tannkjøttet kan ta et par uker for å bli helt bra igjen.

Pasienten kan gå tilbake til jobb eller skole så snart de føler seg bra nok, dette pleier ikke å ta mer enn en dag.

Pasienter som ønsker bedøvende midler bør ikke kjøre etter prosedyren.

 

Komplikasjoner

Alle tannprosedyrer innebærer risiko og fordeler. 

Dårlige eller manglende tenner kan påvirke en person sitt utseende, evne til å spise forskjellige typer mat og redusere livskvaliteten. Tannbroer gjenoppretter både bitt og smil.

Noen komplikasjoner som kan oppstå ved behandling med tannbro er:

 • Brosammenbrudd, tannbroen kan knekke eller gli ut av stilling. Da må pasienten ha en ny tannbro eller tannkrone.
   
 • Smerte eller tyggevansker. Noen pasienter kan oppleve at det er vanskelig å tilpasse tyggingen etter prosedyren grunnet smerte eller endret tyggemønster. Dersom bittet ikke kjennes riktig ut må man henvende seg til sin tannlege.
   
 • Infeksjon - Noen pasienter utvikler en infeksjon etter behandling, dette er hyppigere hos pasienter som har store skader på mange tenner.
   
 • Tannråte - Det er mulig at en tann fortsetter å utvikle tannråte under kronen som fester seg til broen. Dette er mer vanlig hos pasienter som har tannkjøtt sykdommer og veldig omfattende hull i tennene.

 

Hvordan ta vare på en tannbro eller tannkrone?

Det er viktig å holde gjenværende tenner friske og sterke, ettersom at kvaliteten på tannbroen avhenger av et solid grunnlag som skapes av de nærliggende tennene. Det er da viktig med god munnhygiene derfor anbefales det å pusse tenner minst to ganger daglig, bruk av tanntråd og munnskyllevann. Godt kosthold er også en faktor som er viktig for god tannhelse.

 

Ofte stilte spørsmål:

Hvor lenge kan jeg forvente at tannkronen eller tannbroen holder?

-Med god munnhygiene og god oppfølging hos tannlegen for grundig rens, er det mulig for en tannkrone og en tannbro å vare over et tiår. Den gjennomsnittelige tannkronen og tannbroen varer et sted mellom 5 og 7 år.

 

Er det matretter jeg ikke kommer til å kunne spise etter å ha fått en tannkrone eller tannbro?

-Når tannkronen eller tannbroen nettopp er festet anbefales det å spise myk og flytende mat til man blir vandt til tannkronen eller tannbroen. Når helingsprosessen er over kan en diett som består av mye frukt, grønnsaker og fiber, istedenfor kjøtt, bidra til bedre munnhygiene, sunnere tenner og bedre holdbarhet på tannkronen eller tannbroen.

 • Mat å unngå rett etter prosedyren:
 • Klissete godteri som setter seg fast i tennene (kan trekke ut kronen eller broen)
 • Hardt godteri eller snacks.
 • Mat som inneholder mye sukker (for å forhindre tannråte under kronen eller broen)
 • Popcorn
 • Nøtter

 

Kan en tannkrone eller en tannbro endre måten jeg prater på?

-Når tenner mangler, kan det hindre ordentlig uttalelse av ord. Ved å tette igjen mellomrom med en tannkrone og en tannbro kan det bidra til at uttalelse av ord går tilbake til normalt (spesielt hos pasienter som må erstatte tenner i fremre del av munnen).

 

Hvor lang tid tar det å lage en tannkrone eller tannbro?

-Vi fremstiller en tannkrone eller tannbro på to til tre uker.

 

Forskning på langtids tilstand på tannbroer

En studie undersøkte tannbroer over lenger tid og fulgte en gruppe på 102 pasienter som hadde fått tannbroer. Tannbroene ble laget av studenter ved  Universitetet i Oslo. Deltakerne i studiet fikk undersøkelsestimer hos tannlegen for å gi en tilstandsrapport av tannbroen sammenlignet med kontroll-tennene.

 

Forskerne i studiet konkluderte med følgende punkter:

 • Nivået på plakk var ikke forskjellig mellom tennene som hadde tannkrone og de naturlige tennene.
 • Ingen forskjell i tannkjøtthelse mellom tenner med tannkrone og naturlige tenner.
 • Ingen forskjell ble oppdaget i beinstrukturen på de behandlede og naturlige tennene.

Selvom det er fordeler og ulemper med tannkrone og tannbro, er det mange studier som viser at med god oppfølging hos tannlegen med tannrens og god munnhygiene, så kan en tannbro og tannkrone være gode langtids løsninger for de som har vært uheldige og mistet tenner. Hver pasient og situasjon er unik og man må derfor ta flere faktorer i betraktning for å komme frem til hvem som er en god kandidat for en slik behandling. Våre tannleger er der for å sørge for at alle pasienter blir ivaretatt og velger riktig behandling. 

 

Alternativ til tannbro

En vanlig behandlingsmetode som alternativ til tannbro er tannimplantat. Tannbro krever ikke kirurgiske inngrep, det gjør derimot et tannimplantat. Så behandlingen er raskere og enklere med tannbro. På en annen side så kan tannimplantater vare livet ut og sånn sett være bedre. Tannimplantater hindrer degenerative tilstander i kjeven som kan føre til beintap og tannkjøttproblemer som kan oppstå av en manglende tann. Dersom man allerede sliter med problemer med kjeven, så er ikke tannimplantater løsningen ettersom at de krever sterkt og sunt beinvev for å virke.

Priser for proteser og kroner:

Porselen krone m/k (ink. tanntekn.)

4 500,-

Hel porselen/zirconia /e-max krone (inkl. tanntekniker)

5 500,-

Protese Hel Over pr. kjeve

5 500,-

Partiell protese

4 995,-

Støpt stift (ink. tanntekn.)

1 500,-

Fiber stift

1 000,-

 

Kom innom for en gratis konsultasjonstime så hjelper vi deg på veien mot bedre tannhelse.