Spesialister på rotfylling – Oslo sentrum

Hva er rotfylling og hvorfor må vi rotfylle?

Den vanligste grunnen til å foreta en rotfylling er at bakterier har kommet helt inn til nerven i tannen. Det fører til betennelse i tannmargen som kan gi smerter og varig skade. For at betennelsen skal forsvinne må vi foreta en såkalt rotfylling.

Rotfylling

Selv om de fleste rotfyllinger skyldes kariesangrep som ikke har blitt behandlet, kan det også være andre årsaker til rotfylling:

  • Tenner med dype fyllinger som har skadet nerven
  • Tenner som har vært utsatt for slag og påfølgende bakterier som har skadet nerven
  • Tenner som skal få en krone eller bro

 

Hva er rotfylling?

En rotfylling erstatter betent tannmargsvev i rotkanalen til en tann. Når vi rotfyller en tann er det fordi det har oppstått en tannmargsbetennelse i rotkanalen. Da er det viktigste å få fjernet infeksjonen.

For å behandle infeksjonen må vi bore gjennom tannkronen inn til tannmargen, og så fjerne bakteriene i rotkanalen. For å hindre at det skal oppstå en ny infeksjon må vi lage en bakterietett rotfylling.

Tegn på behov for rotfylling

Mange oppdager at de har betennelse i tannmargen først når de får smerter. Hvis du får akutt tannmargsbetennelse vil du ikke være i tvil om at noe er galt; du vil oppleve en intens tannpine!

En kronisk tannmargsbetennelse kan være vanskeligere å oppdage. Du kan være uten symptomer og smerter selv om det har gått infeksjon rundt rotspissen av tannen. Dette vil imidlertid kunne sees på et røntgenbilde. Etter hvert vil du sannsynligvis også oppleve noe ømhet og smerter i området.

Slik gjøres en rotfylling

Når vi rotfyller en tann er det avgjørende at vi hindrer nye bakterier å komme til under behandlingen. Det betyr at vi gjør behandlingen aseptisk  ved å isolere tannen som rotfylles fra de andre tennene. Vi bruker også kun desinfiserte instrumenter. Når vi har renset rotkanalen skyller vi den med bakteriedrepende væske.

I selve rotfyllingen bruker vi vanligvis et gummiaktig materiale som heter guttaperka.

Etter at rotfyllingen er ferdig restaurerer vi tannen med en fylling eller en krone.

Gjør det vondt å rotfylle?

Mange forbinder rotfylling med store smerter. Det er på mange måter en myte. Med dagens moderne hjelpemidler og forskjellige former for bedøvelse er ikke rotfylling nødvendigvis synonymt med stort ubehag. I de fleste tilfellene er det tilstrekkelig med vanlig lokal bedøvelse. Av og til må vi forsøke ulike måter å bedøve tannen på. Alle avgjørelser tas i samråd med deg og vi benytter kun det siste innenfor smertelindring og teknologi.

Hvis du er allergisk mot bedøvelse, har alvorlig tannlegeskrekk eller sprøyteskrekk kan du få narkose når vi skal gjennomføre rotfyllingen.

Smerter og problemer etter rotfylling

Det er helt vanlig å få noe smerter etter en rotfylling. Vanligvis går dette over etter kort tid. Hvis du føler behov for smertelindring kan du bruke ibuprofen eller paracetamol. Av og til går ikke smertene over. Da må vi vurdere å gjøre rotfyllingen en gang til, fjerne rot-spissen eller fjerne tannen helt.

Alternativ til rotfylling

Hvis du har betennelse i tannmargsvevet til en tann, og ikke foretar en rotfylling, risikerer du å måtte trekke tannen. Mange kvier seg for å rotfylle en tann siden det kan være smertefullt og tar tid. Likevel er det for de aller fleste mye bedre enn å fjerne tannen.

Selv om en rotfylt tann er noe svakere enn opprinnelig fungerer de godt nok for de aller fleste.
En rotfylt tann kan om ønskelig forsterkes med en tannkrone. 

Hva koster en rotfylling?

De forskjellige tennene våre har ulikt antall rotkanaler. Derfor tar det lenger tid å rotfylle en jeksel, som har flere kanaler, enn en fortann som vanligvis har kun én rotkanal. Hvis du skal rotfylle en jeksel betyr det at du sannsynligvis må besøke oss flere ganger for å fullføre behandlingen. Dermed blir prisen noe høyere. Hvis du også trenger en krone eller fylling kommer dette i tillegg.

Sjekk prisene våre her.